Gjutjärn

Grytor och formar i gjutjärn har varit populära redskap i köket i århundraden, och det är inte svårt att förstå varför. Gjutjärn är ett av de mest hållbara materialen som används som köksredskap, och de är kända för att vara oöverträffade när det gäller att behålla och sprida värmen jämnt över ytan.


Grytor och fromar i gjutjärn.

Grytor och formar i gjutjärn är särskilt användbara för matlagning som kräver en jämn fördelning av värme, som exempelvis långkok, stekning och bakning. Ett gjutjärnskärl kan användas på spisen, i ugnen eller på grillen och ger fantastiska resultat oavsett vilken metod du väljer.

Ett annat fördel med gjutjärnsredskap är att de är otroligt hållbara. Med rätt skötsel kan en gryta eller form i gjutjärn vara en del av ditt kök under lång tid. Många gjutjärnsredskap har en beläggning som skyddar mot rost, men det är ändå viktigt att undvika att lämna dem blöta eller i blöt under en längre tid.

När du använder gjutjärnsredskap kan det vara viktigt att tänka på att de kan vara tunga och att de behöver värmas upp ordentligt innan maten läggs i. Men när de väl är varma håller de värmen länge och ger en jämn och konstant temperatur under matlagningen.

Grytor och formar i gjutjärn finns i olika storlekar och former, från små formar till stora grytor, så att du kan hitta det som passar dina behov. De finns också i olika stilar och färger, från traditionellt rustikt till mer moderna och eleganta utföranden.

I sammanfattning är grytor och formar i gjutjärn fantastiska köksredskap som är utmärkta för en mängd olika matlagningsmetoder. De är slitstarka, hållbara och ger en jämn fördelning av värme. Med rätt skötsel kan en gjutjärnsform eller gryta vara en del av ditt kök i många år framöver och ge fantastiska maträtter på ett professionellt sätt.

Skötselråd för gjutjärn

För att maximera livslängden på dina gjutjärnsprodukter och hålla dem i gott skick är det viktigt att följa några enkla skötselråd:

  1. Säsongen din gjutjärnsprodukt: Detta är en viktig process för att skydda din gjutjärnsprodukt från rost. Sätt ugnen på 200°C och placera produkten i ugnen i ca 30 minuter. Ta sedan ut produkten och borsta in ett tunt lager matolja över hela ytan och låt stå i ugnen i ytterligare 30 minuter. Låt sedan produkten svalna i ugnen. Upprepa denna process vid behov för att behålla skyddet.

  2. Undvik att använda diskmedel: Diskmedel kan ta bort skyddande oljor och påverka säsongen på din gjutjärnsprodukt. Använd hellre varmt vatten och en skrapa eller en mjuk borste för att rengöra din produkt.

  3. Torka noga: Efter rengöring är det viktigt att torka av produkten noga med en handduk eller papper för att undvika rostbildning.

  4. Undvik att lämna din produkt blöt: Gjutjärnsprodukter bör inte stå i vatten eller vara blöta under en längre tid eftersom det kan orsaka rostbildning.

  5. Förvara din gjutjärnsprodukt på rätt sätt: Förvara din produkt på en torr plats utan direkt solljus för att undvika rostbildning.

  6. Använd skyddshandskar: Gjutjärnsprodukter kan bli mycket varma och det är viktigt att använda skyddshandskar när du hanterar dem.

  7. Använd olja vid behov: Om din produkt börjar se torr ut kan du borsta in ett tunt lager av matolja för att skydda den.

Genom att följa dessa enkla skötselråd kan du förlänga livslängden på dina gjutjärnsprodukter och fortsätta att njuta av fantastiska maträtter på ett professionellt sätt.

För oss på Cor Domi ligger köket oss extra varmt om hjärtat och vi vill därför erbjuda våra kunder en digital samlingsplats där man inte bara kan hitta kända varumärken till bra priser utan även ett ställe där man både kan dela och få inspiration om nya och spännande recept. Helt enkelt ett ställe där vi inspirerar varandra till att njuta lite extra av livets goda.

Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2023 CorDomi Powered by Quickbutik