Bestick

Vi har ett brett sortiment av produkter för det dukade bordet som passar alla typer av verksamheter. Från hela porslins-, besticks- och glasserier till dukar av linne. Oavsett om det är det lilla caféet, hemmet eller ett större hotell, så har vi något som passar.

Våra bestick är tillverkade av högkvalitativa material som rostfritt stål, trä eller plast. Vårt sortiment av bestick är designade för att passa alla typer av hem och livsstilar. Vi har ett brett utbud av bestick i olika storlekar och former som är anpassade för alla typer av matlagning och servering.

Våra bestick är perfekta för att skapa en elegant och stilfull måltid. De är lätta att rengöra och kommer att hålla i många år framöver.


Bestickens histora

Bestickens historia sträcker sig tillbaka till antiken, där människor använde primitiva verktyg för att äta mat. Under antiken användes främst fingrarna, men det fanns också verktyg som skulle ha liknat en gaffel eller sked.

Den moderna formen av bestick uppfanns under medeltiden i Europa. Före medeltiden användes främst knivar för att skära och plocka upp mat, men under medeltiden började man använda gafflar för att plocka upp mat och skedar för att dricka vätskor.

Bestickens utveckling fortsatte under renässansen och industrialiseringen, där det fanns ett ökat behov av att producera stora mängder bestick för den växande medelklassen. Idag är bestick en nödvändighet i varje hushåll och restaurang över hela världen.

Bestick består vanligtvis av en gaffel, kniv och sked, men det finns också specialbestick för olika matvaror, såsom fisk, musslor eller biff. Materialen som används för att tillverka bestick varierar också, från rostfritt stål till silver och guld.

En annan faktor som påverkar bestickens utformning är kulturella skillnader. Till exempel är det vanligt i Asien att använda ätpinnar i stället för gaffel och kniv. I Mellanöstern används ofta endast höger hand för att äta, medan vänster hand används för att hantera maten.

Bestick har också en viktig funktion i sociala sammanhang. Rätt användning av bestick anses vara en viktig del av bordsskick, och det finns vissa regler som måste följas när man använder bestick vid formella middagar. Det är till exempel vanligt att man lägger kniven på tallriken med eggan vänd mot tallriken när man har använt den, för att visa att man inte längre äter.


Typer av bestick: Det finns många olika typer av bestick som är utformade för olika ändamål. De vanligaste typerna är:

 • Knivar: Knivar är oumbärliga verktyg för att skära och skära mat. De finns i olika storlekar och utföranden, inklusive köksknivar, filéknivar och ostknivar.

 • Gafflar: Gafflar används för att gripa mat och kan vara enkla eller utsmyckade med olika designelement. Det finns många olika gaffeltyper, inklusive matgafflar, salladsgafflar och förrättsgafflar.

 • Skedar: Skedar används för att äta soppor, efterrätter och andra rätter som kräver en sked. Det finns många olika typer av skedar, inklusive teskedar, matskedar och efterrättsskedar.

 • Teskedar: Teskedar används för att röra om te, kaffe eller andra drycker och kan också användas för att servera små portioner av efterrätter.

 • Bestickset: Bestickset innehåller vanligtvis en kombination av knivar, gafflar, skedar och teskedar och är ett bra alternativ för dem som behöver ett komplett set.

Material: Bestick finns i en mängd olika material, inklusive rostfritt stål, silver, guld, titan och plast. Rostfritt stål är det vanligaste materialet för bestick eftersom det är tåligt, lätt att rengöra och rostfritt. Silverbestick är vackra och eleganta, men kan vara dyra och kräver särskild vård. Titanbestick är lätta och tåliga, medan plastbestick är lätta och enkla att använda för utomhusbruk.

Vad behöver man tänka på när man skall köpa bestick?

När du köper bestick finns det några viktiga faktorer att tänka på för att välja rätt set som passar dina behov och budget. Nedan följer några tips att överväga när du köper bestick:

 1. Material: Det är viktigt att välja ett material som passar dina behov och preferenser. Rostfritt stål är vanligtvis det mest praktiska och hållbara materialet för dagligt bruk, medan silverbestick kan vara ett elegant val för speciella tillfällen.

 2. Design: Bestick kommer i olika designstilar, från moderna till klassiska, och du bör välja en stil som passar din personliga smak och inredning.

 3. Antal delar: Bestickset finns i olika antal delar, såsom 20-, 30- eller 60-delars set, beroende på dina behov. Tänk på hur många personer som bor i ditt hushåll och hur ofta du har gäster.

 4. Kvalitet: Kvaliteten på besticken är viktig att tänka på, särskilt om du letar efter en långvarig investering. Kolla efter en hög kvalitet på material och utförande.

 5. Ergonomi: Besticken bör ha en bekväm och ergonomisk design som passar din hand. Tänk på om du vill ha ett tjockt eller tunt handtag, och om du behöver ett extra långt handtag för att nå djupa grytor eller tallrikar.

 6. Underhåll: Tänk på hur lätt besticken är att rengöra och underhålla. Rostfritt stål är enkelt att rengöra och kan vanligtvis tvättas i diskmaskinen, medan silverbestick kräver särskild vård och rengöring för att behålla sin glans och lyster.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja bestick som passar dina behov, preferenser och budget. Genom att tänka på dessa faktorer kan du hitta ett set som du kommer att använda och njuta av i många år framöver.

För oss på Cor Domi ligger köket oss extra varmt om hjärtat och vi vill därför erbjuda våra kunder en digital samlingsplats där man inte bara kan hitta kända varumärken till bra priser utan även ett ställe där man både kan dela och få inspiration om nya och spännande recept. Helt enkelt ett ställe där vi inspirerar varandra till att njuta lite extra av livets goda.

Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2023 CorDomi Powered by Quickbutik