Kockknivar

Hos oss köper du både japanska kockknivar och vanliga kockknivar från det välkända varumärket Exxent och flera. En kockkniv är den kniven som de flesta inte kan leva utan och är det bara en enda kniv du skall köpa så bör det vara en kockkniv.Japanska kockknivar vs. europeiska kockknivar

På senare år så har japanska kockknivar blivit väldigt populära i dom svenska köken. Den stora skillnaden är att stålet i de japanska knivarna ofta är betydligt hårdare än de europeiska knivarna. Det i sin tur gör att man kan slipa de japanska knivarna i en brantare vinkel och få de extremt vassa.

De japanska kockknivarnas vinkel och hårdare stål gör att skärpan kan behållas längre än dess europeiska motsvarighet men det gör också att de är svårare att underhålla och slipa själv. En europeisk kockkniv har alltså ett mjukare stål som är lättare att slipa och hålla bra skärpa på hemma, så där är frågan vilket du föredrar?

De absolut mest kända och exklusiva knivtillverkarna kommer från just Japan vilket inte är helt otippat med tanke på deras historia runt Samuraisvärd och liknande.

Köpa en "vanlig" kockkniv

När du skall köpa en ny kockkniv så finns det ett antal saker du skall ha bestämt dig för innan för att underlätta ditt val.

  1. Vilken längd på kockkniven vill du ha?
  2. Vilken typ av kockkniv tycker du bäst om?
  3. Vill du ha en i rostfritt stål, kolstål eller en keramisk kockkniv?

När du har svaren på dessa tre frågor klara så är valet lite enklare för dig. När det gäller längden på en kockkniv så varierar den mycket med undantag för de keramiska kockknivarna som alltid är lite kortare. Orsaken är att keramiken är så hård att om kniven blir för lång och flexibel så riskerar den att gå av när du jobbar med den.

Tittar man på kockknivarna i vanligt stål eller rostfritt stål så finns det fler längder att välja mellan.

Kockknivarna som är av japansk modell är ofta något kortare och har en böjd nos och oftast en spets nertill i kniven och dessa kockknivar är oftast mellan 16-21 cm långa. Tittar man däremot på en mer klassisk modell av kockkniven så finns dom i längder över 30 cm för dig som vill ha en riktigt lång kockkniv att arbeta med.

Det skiljer mellan japanska modeller och japansk slipning när det kommer till kockkniven. Som vi skrev innan så är den japanska modellen en modell där knivbladet är utformat på ett speciellt sätt medan en japanskt slipad kockkniv har en eggvinkel på 15 grader per sida. Det skall jämföras med en europeiskt slipad kockkniv som oftast ligger runt 20-25 grader eggvinkel per sida.

Varumärken du hittar på våra kockknivar

Vi arbetar som sagt med några en av Sveriges ledande leverantör till restauranger. Exxent är ett Svenkst företag med säte i Göteborg. Deras målsättning är att levera hög kvalitet till bra priser. 

Japanska Gyuto och Santoku

Den japanska kockkniven heter på japanska Santoku men japanerna har även ett namn på den kockkniv som vi i Europa känner som vår egen och det är Gyuto. Här är det alltså inte slipningen som är skillnaden utan hur själva knivbladet är utformat, vissa älskar den japanska Santoku medan andra föredrar vår klassiska Gyuto.

Det viktigaste är inte vad kockkniven kostar eller om den är populär eller inte, det är att du trivs med den kockkniv du har när du skall arbeta med den, inget annat.

Olika kvaliteter på kockknivar

Precis som för de flesta produkter så finns det olika kvaliteter även när det gäller kockknivar. Det handlar inte alltid om pris där den dyraste kockkniven är den bästa utan det handlar om varumärken och den specifika funktionen just du söker hos en kockkniv. Satake som är ett av de varumärken vi arbetar med har till exempel en kockkniv som vunnit många priser för sin skärpa och funktion och den ligger under tusen kronor i pris. Samtidigt har vi kockknivar som tar många timmar att tillverka och som är tillverkade för hand som kostar flera tusen kronor, men det innebär inte per automatik att de är bättre.

När man tittar på kvaliteten på en kockkniv så tittar man dels på stålets kvalitet, här finns det många olika sorter och det är mer eller mindre en djungel om man skall ha koll på alla sorter som finns. För en vanlig "amatörkock" så rekommenderas oftast en kockkniv för mellan 800 kr - 2 000 kr när man tittar på stålsort och funktion. Då får du en kniv som håller skärpan bra och har ett handtag av högre kvalitet, sköter man om en sådan kockkniv på rätt sätt så har du en kniv som i de flesta fall håller många år. Den andra delen man tittar på när det gäller kvaliteten är hur känslig kniveggen är för skador, har man för hårt eller för mjukt stål så finns det en större risk att eggen skadas om man till exempel tappar kniven eller råkar skära i något som kniven inte är avsett för.

Den sista delen är varumärket som man naturligtvis får betala för på en del knivar. En handgjord kockkniv av ett känt, ofta japanskt varumärke, kan kosta många tusenlappar och det kan vara en perfekt kniv för dig som uppskattar ett ordentligt hantverk.

För oss på Cor Domi ligger köket oss extra varmt om hjärtat och vi vill därför erbjuda våra kunder en digital samlingsplats där man inte bara kan hitta kända varumärken till bra priser utan även ett ställe där man både kan dela och få inspiration om nya och spännande recept. Helt enkelt ett ställe där vi inspirerar varandra till att njuta lite extra av livets goda.

Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2023 CorDomi Powered by Quickbutik