Brödknivar

En brödkniv är en kniv som de flesta hushåll inte klarar sig utan. De som provat att skära bröd med någon annan kökskniv vet att resultatet brukar bli en mosig och allmänt knepig skiva bröd. Hos oss hittar du brödknivar från välkända knivtillverkare som kan skära dina frukostfrallor i ett nafs.

Välkommen till Cor Domi!


Brödkniven - Hur gick det till?

Vi har letat tillbaka i tiden för att se om vi kunde hitta brödknivens historia och det tidigaste vi har hittat handlar om slutet på 1800-talet. Då var det dels en brödkniv som visades upp på världsutställningen i Chicago 1893 av det tyska företaget Friedrich Dick som inte helt otippat kom från det knivtäta, tyska Essingen. Det andra exemplet vi hittade var att en amerikan lämnade in ett patent för en kniv med tandat knivblad som skulle vara perfekt för att skära genom brödets hårdare skal.

Man kan anta att små sågar eller sågliknande föremål har används som brödknivar under tusentals år innan detta, bröd är ju en mer än lovligt gammal uppfinning.

Vad skiljer en brödkniv från en annan kökskniv?

Den största skillnaden mellan en brödkniv och andra köksknivar är just att den har ett tandat eller vågigt knivblad. Det tandade bladet förklarar sig själv med att det sitter små tänder på bladet men idag är det vanligaste det så kallade vågiga knivbladet.

Det vågiga knivbladet sågar sig igenom brödet och ser en väldigt fin snittyta över hela brödet. Om det är ett bröd med hårdare kanter så har brödkniven inga problem att ta sig igenom detta heller.

Många misstar sig och tror inte att en brödkniv är särskilt vass utan att det är tänderna eller räfflorna på bladet som gör "sågningen" av brödet möjlig. Det är absolut så att räfflorna eller vågorna i bladet hjälper till men tro inte att din brödkniv inte skall vara vass, det är en supervass kniv som är mycket lätt att skära sig på så var försiktig!

För oss på Cor Domi ligger köket oss extra varmt om hjärtat och vi vill därför erbjuda våra kunder en digital samlingsplats där man inte bara kan hitta kända varumärken till bra priser utan även ett ställe där man både kan dela och få inspiration om nya och spännande recept. Helt enkelt ett ställe där vi inspirerar varandra till att njuta lite extra av livets goda.

Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2023 CorDomi Powered by Quickbutik