Köksknivar

Att ha riktiga knivar i köket är i princip lika viktigt som att du har en spis när du skall laga mat. En bra kniv ligger rätt i handen och är så skarp att du med lätthet kan skära med precision. Här hos oss på CorDomi hittar du köksknivar i alla möjliga storlekar och format. 

Det ska vara roligt och enkelt att välja kniv och vi skall försöka göra detta val lite lättare för dig. Hos oss hittas både kockknivar, filéknivar, skalknivar och brödknivar samt knivset i olika delar. Letar du efter den bästa kökskniven att ge bort i present så har vi knivar som kommer i snygga förpackningar vilket gör det hela enkelt för dig. Perfekt inför farsdag, jul eller som en fin gåbort present på middagen nästa helg. Köksknivar finns i alla kök, ofta flera stycken och av varierande skick och kvalitet. Så är det ofta, har du en kökskniv du är nöjd med så är det inget man byter ut så enkelt. Men om den börjar bli slö och inte gör sitt jobb tillfredställande längre så kan det vara dags att köpa en ny, se då till att köpa en kökskniv av högsta kvalitet för så lång livslängd som möjligt.

Hos oss hittar du massa olika köksknivar, allt från japanska kockknivar och deras speciella slipning som tilltalar många till små skalknivar och brödknivar.

Olika köksknivar har olika användningsområden:

  1. Kockkniven - Detta är den vanligaste kniven i köket och den används till allt från att skära kött till att hacka eller skära grönsaker. Detta är troligtvis den kniv som används absolut mest i våra svenska kök. Bladet på en kockkniv är konvext för att man enkelt skall kunna "vagga" kniven mot skärbrädan när man hackar grönsaker till exempel. Bladet är ofta mellan 18-30 centimeter långt.
  2. Filékniven - Nummer två på listan över köksknivar är filékniven. Den används ofta till fisk och för att skära tunt och har ett smalare och längre men mer flexibelt blad än de andra knivarna vi har i våra kök.
  3. Brödkniven - Precis som man hör på namnet så använder man främst denna kniven för att skära bröd eller andra mjukare matvaror. Denna kniv har ett sågtandat eller lite räfflat blad som gör att den enkelt sågar sig igenom den hårda kanten på brödet.
  4. Skalkniven - Skalkniven är den minsta av våra knivar och den är vanlig att använda till att skala och dela till exempel frukt och grönsaker med.

Ta hand om dina bästa köksknivar!

En riktigt bra kökskniv håller i stort sett hur länge som helst. Det finns en del material du skall undvika om du vill att din nya kniv skall hålla länge. Undvik:

  • Frysta, hårda råvaror
  • Glas
  • Ben
  • Porslin
  • Marmor

Skär aldrig direkt mot en stenskiva eller diskbänk utan använd alltid en ändamålsenlig skärbräda så sparar du knivens livslängd väsentligt.

När det gäller förvaring av dina köksknivar så är magnetlister eller knivblock väldigt bra. Ligger knivarna lösa i en kökslåda och skramlar runt så är det dels svårare att hitta rätt kniv men det sliter också på kniven och kan i värsta fall skada eggen.

Vill du prompt ha dina köksknivar i en låda så rekommenderar vi att du köper en speciell insats till kökslådan som är anpassad för att förvara just kockknivar och de andra köksknivarna du har.

Skärpning och slipning

Även om du undviker materialen ovan så kommer din kökskniv slitas när den används, precis som allt annat så slits även stålet på en kniv när den används. Att skärpa kniven med en brynstav kan du nästan göra varje gång du tar fram kniven för att skärpa till den innan användning.

När du känner att din kökskniv inte nöjer sig med att du skärper den med brynstaven så är det dags att slipa kniven. Det kan man göra hemma med en knivslip och när inte heller det fungerar längre är det dags att skicka in din kökskniv till ett riktigt proffs för att slipa till den.

Undvik också att tvätta din kökskniv i diskmaskinen utan diska den alltid för hand då maskindiskmedel gör knivarna slöare. Dessutom är det lätt hänt att kniven slår emot andra bestick, glas eller tallrikar när den ligger blandat med det. En annan del att tänka på är att när maskinen torkar disken så blir det riktigt varmt, vilket kan påverka härdningen i stålet om du har otur.

Se också till att använda en skärbräda i plast eller trä och att inte skrapa av skärbrädan med kniveggen. Då sliter du onödigt på eggen, använd istället knivens rygg så sparar du mycket liv i din kniv.

Kökskniven - En uppskattad present

Att ge bort en riktigt bra kökskniv i present brukar vara väldigt uppskattat, speciellt om den som får den har ett stort intresse för matlagning. Våra köksknivar kommer i allmänhet i fina förpackningar som går alldeles utmärkt att använda dom presentlåda. Vi har även ett antal knivset i olika prisnivåer för dig som vill ge bort ett helt set med köksknivar.

Glöm inte bort att instruera den som får kniven hur den skall skötas på ett bra sätt så skärpan på kniven håller så länge det bara är möjligt.

Ett tips för dig som skall ge bort en kökskniv i present är att du köper med ett skärpstål också, då har personen som får presenten alla förutsättningar för att lyckas hålla liv i kökskniven under många år framöver.

Knivar i köket finns i många olika kvaliteter

En fråga vi ofta får när det gäller de knivar man skall köpa till köket är vilken kvalitet man skall köpa. Detta är en svår fråga att svara på generellt och det handlar bland annat om hur mycket pengar man kan köpa kökskniv för. Skall du ha en riktigt bra kökskniv så bör du vara beredd att lägga i allafall 800 kr. Många tycker att varumärket är det absolut viktigaste och då är det viktigt för den personen, andra bryr sig inte alls om vilket varumärke kökskniven har utan är enbart ute efter vilken funktion kniven har.

Det som rent tekniskt är det viktigaste är vilken kvalitet som stålet har i kniven, det tillsammans med hur kniven är balanserad är de två viktigaste faktorerna. Tricket är att hitta en kniv där det finns en mjukare stål på utsidan som gör att kökskniven är enkel att slipa och skärpa upp samtidigt som den har en kärna med ett hårdare stål som gör att du kan ha en egg som håller skärpan så länge som möjligt.

Med en damaskerad kökskniv, även kallas damaskuskniv, når du detta resultat genom att det ligger väldigt många olika lager med stål på kniven. Då kan man använda många olika stålsorter för att nå det perfekta resultatet. Dock finns det en hel del köksknivar som är tillverkade av två sorters stål även om det inte är en damaskuskniv och det är här du hittar riktigt bra köksknivar för vettiga pengar. Damaskusknivarna ligger generellt högt i pris på grund av det arbete som krävs för att smida kniven med så många olika lager stål.

När det gäller balansen på kniven så är det hur DU uppfattar kniven som räknas, den skall ligga skönt i handen och inte vara tung eller otymplig att arbeta med. Samtliga köksknivar vi säljer har en bra balans och är av mycket hög kvalitet både när det gäller skärpa och en bra balans.

Äkta vs. kopior

Som med mer eller mindre alla produkter och varumärken som är eftertraktade finns det mindre nogräknade butiker och fabriker som säljer kopior av de äkta produkterna. Hos oss hittar du enbart orginalprodukter från generalagenten av det aktuella varumärket för den svenska marknaden. Global köper vi från Sundqvist, Satake, MAC, Mcusta Zanmai, Kyocera och Chroma type 301 Design by FA Porsche köper vi från Vikingsun som har den svenska agenturen för dessa varumärken. Det svenska varumärket Fällkniven köper vi direkt från den svenska tillverkaren.

Skillnaden mellan de äkta knivarna och kopiorna är många. Den största skillnaden är dock nästan alltid kvaliteten på det stål som används för att skapa kniveggen men balansen och detaljerna som finns på de olika köksknivarna skiljer oftast också. Köper du en riktig, orginalkniv så vet du att du får kvalitet och har en kökskniv som håller längre om du tar hand om den på ett bra sätt. En kopia tappar nästan alltid skärpan snabbt och kan börja rosta, det är inte heller helt ovanligt att stålet inte är solit vilket gör att eggen lättare kan brytas av och gå sönder. Det är också betydligt svårare att skärpa upp och slipa en sådan kökskniv eftersom stålet oftast har en så låg kvalitet att den inte går att arbeta med för en smed.

Vem tillverkar de bästa köksknivarna?

Något av de viktigaste att ha i köket är riktigt vassa knivar som kommer väl till användning när man lagar god mat. Att använda slöa knivar gör arbetet onödigt tungt och försämrar dessutom slutresultatet när du lagar mat. Dock så är det inte lätt att välja vilka köksknivar som man ska köpa eftersom det finns så många olika att välja på beroende på budget och smak. Något som man bör investera i är i alla fall knivar av hög kvalitet, och då finns det många tillverkare att välja mellan som producerar högkvalitativa köksknivar.

Så hur vet man då vilket märke man ska välja? Det finns ju både europeiska märken och japanska märken och det är ju inte alltid som det går att se vilken som är bäst genom att titta på priset. Många olika testlabb har under åren testat olika knivar för att ta reda på vilken producent som är den bästa, problemet är dock att de olika testerna inte alltid är överens. För att försöka hitta en trend bland testerna så har vi studerat dessa lite närmare.

Testlabbet WiseGuide har utfört ett test på uppdrag av Aftonbladet där tre olika knivar sticket ut. Det världskända märket Global och det japanska märket Satake får båda fyra av fem i betyg eftersom de klarar nästan alla delmoment på ett utmärkt sätt. Mac utses till testets vinnare då den kniven få betyget fem plus eftersom den är både bra balanserad, har ett greppvänligt handtag och presterar mycket bra i testets alla moment.

Råd och rön är en populär tidning som också har utfört test av knivar, precis som enligt WiseGuides test så anses Mac vara den bästa kniven. En av de billigare knivarna i testet kom på andra plats, vilket var OBH Nordica.

Till och med SVT har testat knivar och kommit fram till ett lite annorlunda resultat än de tidigare nämnda testlabben. Global utsågs till att tillverka den allra bästa kniven medan en fransk uppstickare kom tvåa, nämligen Sabatier Lion.

För oss på Cor Domi ligger köket oss extra varmt om hjärtat och vi vill därför erbjuda våra kunder en digital samlingsplats där man inte bara kan hitta kända varumärken till bra priser utan även ett ställe där man både kan dela och få inspiration om nya och spännande recept. Helt enkelt ett ställe där vi inspirerar varandra till att njuta lite extra av livets goda.

Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 CorDomi Powered by Quickbutik