Rengöra / Skötsel av din gjutjärnspanna

Rengöra / Skötsel av din gjutjärnspanna

23/11, 2022

Om du har en gjutjärnsstekpanna hemma så har du en kamrat som du kan hålla liv i riktigt länge om du tar hand om den på ett bra sätt. Många tycker att gjutjärnspannor är det bästa som finns när man jämför med stekpannor i andra material medan en del tycker att de andra materialen är bättre. Jag tycker alla de olika materialen har sina fördelar och personligen har jag nog faktiskt min gjutjärnspanna som favorit. Jag gillar helt enkelt de stekegenskaperna som en sådan panna har bäst.

Men om något har bränt fast i min gjutjärnspanna då?

skötsel / rengöring av gjutjärnsstekpannan

Ja, detta är ju oftast nackdelen som man kan uppleva med en stekpanna som är i gjutjärn, maten bränner lättare fast i en sådan panna jämfört med en rostfri eller aluminiumpanna med någon tekniskt högutvecklad beläggning på. Men misströsta icke, det finns lösningar för att få din gjutjärnspanna så gott som ny igen.

Ofta händer det efter något års användande eller så, att stekpannan får lättare för att bränna fast maten än den haft tidigare. Detta beror oftast på att proteiner och fett har smugit sig in i porerna på stekpannan och det är detta som gör att maten lättare bränner fast än det gjort tidigare. 

Häll salt i såret! (Stekpannan alltså)

Ett av de mest vedertagna sätten att fixa till en gjutjärnspanna som tappat sin livsgnista är att använda salt för att få upp fettet och proteinerna som är orsaken till att det bränner fast på ett enkelt sätt.

Gör såhär:

 1. Häll ett tjockt lager med grovsalt i stekpannan
 2. Sätt på spisen på högsta temperatur och sätt stekpannan med saltet på den
 3. Låt stå 20-30 minuter, rör om och skrapa med en träslev eller liknande i botten med jämna mellanrum
 4. Töm ut saltet, du bör nu se att saltet sugit upp massa gojs och blivit grå/svart/brunt i någon fin blandning
 5. Låt pannan svalna något
 6. Täck botten med ett tjockare lager matolja
 7. Sätt på låg värme och låt oljan sakta "stekas" in i stekpannan under 30-60 minuter, se till att pannan inte "går torr" på olja. Fyll i såfall på med mer.
 8. Klart!

En viktig del i ovanstående är naturligtvis att aldrig lämna din gjutjärnspanna utan tillsyn. Precis som en läkare inte kan lämna den patient han utför en avancerad hjärnoperation på för att fika så kan du inte lämna din gjutjärnsstekpanna utan tillsyn när du skall förse den med nytt liv. Förstått?!

Vardaglig skötsel av din gjutjärnspanna

Troligtvis så kommer du också behöva underhålla din stekpanna i gjutjärn även i vardagen, trots allt brukar det ju räcka att göra ovanstående ingrepp på pannan en eller två gånger per år. När du skall diska din gjutjärnspanna efter normalt användande så är varmt vatten det enda du skall använda, en diskborste som är helt ren från diskmedel kan också vara händigt att utrusta dig med. Är du en sån där som använder disksvamp brukar jag bara rekommendera att du använder den mjukare sidan, den sidan som inte är något metallull på.

Skölj ur stekpannan med varmt vatten och används vid behov din diskborste, som är helt fri från diskmedel, för att få rent pannan. Torka sedan ur den med hushållspapper och låt den självtorka det sista, till exempel om du har väldigt låg eftervärme kvar på spisen så kan du utnyttja detta.

Jag hoppas med detta blogginlägg fått fram följande saker:

 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • Använd inte på något sätt, av någon anledning diskmedel eller något annat konstigt på den
 • När det har knasat ordentligt och något bränt fast, så vet du nu vad skall göra
 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • ....

Du behöver inte springa och köpa en ny gjutjärnsstekpanna för att din gamla har bränt fast lite, det finns husmorstips som detta för att lösa de flesta problemen och du kan ha din stekpanna som kamrat under lång tid framöver. Tack för mig! =)

 

För oss på Cor Domi ligger köket oss extra varmt om hjärtat och vi vill därför erbjuda våra kunder en digital samlingsplats där man inte bara kan hitta kända varumärken till bra priser utan även ett ställe där man både kan dela och få inspiration om nya och spännande recept. Helt enkelt ett ställe där vi inspirerar varandra till att njuta lite extra av livets goda.

Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2023 CorDomi Powered by Quickbutik