Den här räksoppan med egengjord fond på räkskal blir snabbt en favorit och funkar lika bra som förrätt och som huvudrätt. Detta är en relativt enkel rätt att laga men är både lyxig att servera och kommer garanterat göra succé då en välgjord skaldjurssoppa alltid är populär.
Ingredienser
-1 kg räkor (gärna färska)
-1 msk olja
-2 morötter
-1 gul lök
-1/2 fänkål
-1/2 rotselleri
-4 msk tomatpuré
-3 dl vitt vin
-1 liter vatten
-2 dl grädde
-1 dl räk-/ kräftost
-Cayennepeppar, Salt, Peppar
-Maizenaredning
-Röd chilli
-Dill
Gör såhär
1. Skala räkorna och spara skalet.
2. Hacka skalade morötter, lök, fänkål och rotselleri i små lika stora bitar.
3. Värm olja i en stor vid kastrull. Gärna en sauteus och tillsätt rotfrukter, grönsaker och låt detta fräsa i 2 minuter.
4. Tillsätt tomatpuré och räkskal. Låt detta fräsa i ca 3-4 minuter medans du rör om.
5. Tillsätt vin och vatten och låt det koka i ca en kvart. Om du låter räkskalen koka längre kommer dessa ge en bitter smak så håll koll på tiden.
6. Sila bort allt och spara fonden och häll tillbaka denna i kastrullen.
7. Tillsätt mjukost och grädde och låt soppan småkoka i ytterligare 10 minuter innan du tillsätter salt, peppar och cayennepeppar efter tycke och smak. Red soppan med maizena för att göra den något krämigare.
8. Servera räksoppan i en vacker skål eller tallrik och tillsätt räkor och toppa allt med hackad dill och lite chili för den som vill och vågar. Samt servera med vitlöksbröd.