Tagliatelle är en typ av italiensk pasta från regionen Emilia-Romagna. Pastan är platt och bred, liknande fettuccine. Fettuccine är den smalare varianten. Traditionell tagliatelle görs på durumvete och ägg, 1 ägg per 100 g semolina för att vara exakt och är oftast mellan 6 och 8 millimeter bred. Tagliatelle är en av de vanligaste pasta typerna i Italien och även min personliga favorit.
Ingredienser
- 350 gram tagliatelle
- 400 gram laxfilé
- 2,5 dl grädde
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl vatten
- 2 tärningar fiskbuljong
- 0,5 dl citronsaft
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 50 gram grönsallad
- 1 dl riven parmesan om du tycker om det.
Gör så här
- Koka upp rikligt vatten i en kastrull till pastan.
- Koka upp grädden med vatten och rör ner buljongtärningarna.
- Tärna laxen och tillsätt den tillsammans med creme fraiche. Låt det sjuda i några minuter.
- Koka tagliatellen enligt paketets anvisningar.
- Smaksätt under tiden laxsåsen med citron, salt och peppar.
- Riv parmesanost om du vill ha det till.
- Häll av vattnet från pastan med ett durkslag och blanda den med såsen och strö eventuellt över rikligt med parmesan om du tycker om det.
- Servera gärna tillsammans med ett gott bröd och ett fylligt vitt vin som Pinot Gris eller Chardonnay.