Kärleksmums, snooddas eller mockarutor.
Kärt barn har många namn och detta är en given favoritkaka för många. En älskad fikakompis som alltid gör succe på jobbfikan, i matsäcken eller på en afternoon tea.
En kaka med rik chokladsmak och toppad med glasyr och kokos.
Ingredienser för ca 20 mumsbitar
- 200 gram smör
- 2 dl standard mjölk
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl kakao
- 2 krm salt
Glasyr
- 100 gram smör
- 0,5 dl kaffe (gärna starkt)
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 dl florsocker
- 1 dl kokosflingor för garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form eller använd en form med non-stick beläggning. Det går också bra att använda ett smörpapper.
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det svalna.
- Vispa ägg och socker poröst. Med en elvisp tar detta ungefär 5 min.
- Häll torra de övriga torra ingredienserna i en skål. Mjöl, vanlijsocker, kakao, bakpulver och salt och blanda väl. Tillsätt detta försiktigt ner i smör/mjölk blandningen. Du kan med fördel använda dig av en sil eller sikt för att sikta ner det i smeten. Blanda allt till en jämn smet och häll i formen.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 min. Prova med en tandpetare eller provsticka så att kakan är helt genomgräddad.
- Är kakan klar tar du ut den ur ugnen och låter den svalna medans du gör glasyr.
Glasyr
- Smält smör i en kastrull och ta av smöret från värmen. Tillsätt övriga ingredienser och rör noga tills smeten är jämn och blank.
- Bred glasyren över kakan när den svalnat och strö rikligt med kokosflingor över kakan.
- Låt kakan svalna ytterligare och skär sedan kakan i lagom stora mumsiga bitar.
Ät och njut!
Helst tillsammans med någon du tycker mycket om=)