Irish Coffee Special
Sägen säger att den klassiska varma kaffedrinken Irish Coffee skapades på 1940-talet på en flygplats på Irland. Då ett flygplan på väg till New York var tvunget att återvända tillIrland på grund av dåligt väder. Personalen på restaurangen på flygplatsen välkomnade de skärrade och frusna passagerarna med något varmt och stärkande i glas som sedan blev klassiska Irish Coffee glasen. Bartendern blandade till irländsk whiskey tillsammans med kaffe toppat med lättvispad grädde.
Den varma kaffedrinken blev en omedelbar succé bland passagerarna och då en av passagerarna frågade om det var "Brazillian Coffee" så svarade bartendern skämtsamt men stolt "Nej det är Irish Coffee" :-)
Detta recept blir extra lyxigt med karamelliserat socker på kanten av de snygga Irish Coffee glasen.
1 portioner. Tillagningstid 10 minuter. Svårighetsgrad Lätt/Medel
Ingredienser:
- 2 dl Kaffe
- 2 tsk Brun farinsocker - Gärna mjuk
- 4 cl Whiskey Irländsk Tullamore Dew eller Jameson
- 2msk Vispgrädde
Till servering
- Brun farinsocker
Gör så här:
1. Vispa grädden krämig ej för hård.
2. Värm glasen i varmt vatten.
3. Häll brun farin på ett tefat och dopp whiskey på ett annat tefat.
4. Doppa toppen av glaset i whiskey och sedan i brun farin så toppen täcks av brun farin.
5. Bränn av farinsockret med en gasolbrännare.
6. Blanda 4 cl whiskey med 2 tsk brun farin i glaset.
7. Fyll på med kaffe till ca 3 cm från toppen av glaset.
8. Blanda väl.
9. Lägg på ett lager grädde på toppen och avnjut Irishen direkt.
Irish Coffee skall avnjutas utan sugrör då kaffedrycken skall rinna genom grädden och skapa en magisk blandning och smak när den når munnen.