Fläskfilegratäng med potatismos

|22/02, 2023

Fläskfilegratäng med potatismos

En mysig fredagsrätt som är kul att göra och smakar riktigt gott med gratinerat mos, fläskfile och en god sås. 

Receptet är perfekt för fyra personer och du behöver en form som är ca 20 x 30 cm.

Ingredienser

  • 0,5 kg mjölig potatis
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • fläskfile (putsad)
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk kinesisk soya
  • 1 msk rödvinbärsgele
  • salt och peppar

Gör så här

  • Du börjar med moset. Koka potatisen mjuk och gör ett klassiskt potatsmos av den. 
  • Blanda i två äggulor och 1/2 dl grädde och smaka av med salt och peppar efter tycke och smak.
  • Fyll sedan en sprits med moset om du har en. Det går lika bra att klicka ut moset men det är fint och kul att spritsa ut moset i en ram längsgratängfromens kanter.
  • Gratinera moset i ugnen tills det fått fin färg i mitten av ugnen.

Medans moset får fin färg i ugnen förbereder du köttet och såsen.

  • Finhacka löken
  • Putsa fläskfilen och skär den i tunna skivor.
  • Fräs löken mjuk och lägg den åt sidan.
  • Stek fläskfilen så att den får en fin stekyta.
  • Vänd ner den stekta löken. Tillsätt resterande grädde och creme fraiche, soya, fond och låt det koka ihop. 
  • Smaka av med vinbärsgelen, salt och peppar.
  • Späd om såsen blir för tjock alternativt red med lite maizena.

När potatisen är klar i ugnen och har fått en fin färg lägger du fläskfile och sås i mitten med moset som en ram runt om.

Ät och njut och umgås med dina nära och kära!